Hoe werkt een patroon en hoe vormt die zichzelf?
Patronen werken door middel van projecties, waarbij we onze eigen eigenschappen of emoties aan iets of iemand anders toeschrijven om ze te ontkennen, te verbergen of te onderdrukken. Deze patronen raken altijd onze innerlijke wereld en onthullen meer over onszelf dan over anderen.
Ze kunnen zich manifesteren in onze emoties, gedachten en gedrag, en ze trekken specifieke mensen en situaties aan om ons te helpen begrijpen wat ze over onszelf zeggen. Patronen lijken zelfstandig te functioneren, maar worden eigenlijk geactiveerd door herhaling en aandacht.
Hoe vaker we een patroon herhalen, hoe magnetischer een patroon wordt.
Hoe vaker we een patroon herhalen, hoe krachtiger hij wordt. Bijvoorbeeld, als we herhaaldelijk denken dat ‘mensen ons niet begrijpen’, zal deze patroon sterker worden en zichzelf vaker herhalen, wat leidt tot ervaringen waarbij we ons niet begrepen voelen. Bevestiging van de buitenwereld, zoals familie, geliefden en de omgeving, kunnen de patronen nog meer activeren en magnetischer maken.
Patronen kunnen dromen beïnvloeden en op afstand werken.
Patronen kunnen ook via dromen invloed uitoefenen en in de dromen van iemand anders verschijnen. Een voorbeeld hiervan is wanneer je op je werk bent en geen klik hebt met een collega, en je hebt een issue met die persoon.
Het kan gebeuren dat je ‘s avonds thuiskomt en over de collega droomt. In de droom zeg je alles tegen hem of haar en heb je een conflict. De volgende dag, wanneer je naar je werk gaat, kan er daadwerkelijk een conflict met die persoon ontstaan.
Patronen kunnen ook op afstand werken. Stel je voor dat een collega op je werk iets tegen je zegt en je raakt van streek. Als je thuiskomt, blijf je maar aan die persoon denken en verwijt je hem of haar van alles. Je zendt negatieve energie naar hem of haar, wat uiteindelijk kan leiden tot een conflict met die persoon op de volgende dag.
Yanas Sanas coaching biedt begeleiding om deze patronen te begrijpen, te transformeren en inzicht te ontwikkelen, zodat ze niet langer actief zijn.
Wat zijn nu eigenlijk collectieve patronen?
Collectieve patronen zijn stevig geworteld in de geschiedenis van de mensheid en blijven vaak onopgemerkt terwijl ze subtiel van generatie op generatie worden doorgegeven.
Deze patronen ontstaan uit een mix van gedeelde pijn, conditioneringen, extreme overtuigingen van voorouders, culturele gewoonten, extreme gebeurtenissen uit het verleden en hebben een aanzienlijke invloed op onze gedachtegang en emotionele en gevoelsmatige reacties.
Door deze collectieve patronen te onderzoeken en te begrijpen, krijgen we niet alleen inzicht in onszelf maar ook in de werking van de samenleving. Wanneer we ons bewust worden van deze triggers en naar binnen kijken, ontstaat de mogelijkheid om ze te doorbreken en te transformeren, wat leidt tot een meer empathische en verbonden samenleving.
Er zijn verschillende soorten patronen:
Persoonlijke patronen: Deze worden voornamelijk gevormd door jezelf, in het verleden, als gevolg van onverwerkte emoties, misverstanden, zelfbescherming, overlevingsmechanismen, en door het onvermogen om de juiste conclusies en verbindingen met jezelf en anderen te maken.
Collectieve patronen: Deze hebben betrekking op de geschiedenis van de mensheid en worden vaak van generatie op generatie doorgegeven.
Wat is een overlevingsmechanismen?
Ons systeem is slim opgebouwd: het bevat een overlevingsmechanisme dat wordt geactiveerd wanneer we emotioneel overweldigd raken, wat leidt tot gedrag dat ons beschermt. Overlevingsmechanismen kunnen zich uiten in vechten, vluchten, bevriezen of aanpassen. Een overlevingsmechanisme is aangeleerd, vaak onbewust gedrag, dat je heeft geholpen om door bepaalde pijnlijke of onplezierige situaties heen te komen.
Vaak dient zo’n mechanisme je niet meer als je ouder bent geworden; dan kan deze je flink in de weg zitten, omdat ze onbewust reactief blijven doorwerken.